Ένας ποιητής της Σύρου
Ο Γιάννης Βαρθαλίτης του Γεωργίου, γεννήθηκε στο Μάνα της Σύρου το φθινόπωρο του 1928 και έφυγε από τη ζωή στην Αθήνα, την άνοιξη του 2014. Πρώτο παιδί πολυμελούς οικογένειας, αναγκάστηκε να δουλέψει από μικρός και λόγω της κατοχής, διέκοψε το σχολείο ενώ ήταν άριστος μαθητής. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι κυρίες στο Πισκοπιό που έμενε, τον φώναζαν "Κύριο καθηγητή".
Έκανε αρκετές εργασίες, με σημαντικότερες και μακροβιότερες αυτές του καλλιεργητή και του κηποτέχνη, κάτι που έκανε και ο πατέρας του, Γιώργος. Έγραφε ποιήματα και τραγούδια από την εφηβική του ηλικία, τα οποία τα έδινε για χαρτζιλίκι όταν πρωτοήρθε στην Αθήνα το 1950.
Έχει περισσότερα από 1800 ποιήματα από τα οποία τα 1200 κατατεθειμένα και καταχωρημένα στην Εθνική Βιβλιοθήκη. Βασικά θέματα του, τα απλά προβλήματα του καθημερινού ανθρώπου αλλά και οτιδήποτε εξάρει την φαντασία. Η απλότητα και η σαφήνεια των περισσότερων ποιημάτων του, είναι και η μεγάλη δύναμη της γραφής του. Αρκετά ποιήματα του έχουν δημοσιευθεί σε εφημερίδες και περιοδικά, παρ' ότι ποτέ δεν ένιωθε την ανάγκη της δημοσίευσης.
Εκτός απ' τα λουλούδια, μεγάλη αγάπη είχε για το διάβασμα, τα γνωμικά και τις λέξεις εποχής. Επίσης αρεσκόταν στην παρατήρηση της φύσης και των άγριων πτηνών. Η συγγραφή των ποιημάτων ήταν καθημερινή του ασχολία, δυσκολία και απόλαυση. Ήταν παντρεμένος με την Ευγενία και πατέρας δύο παιδιών.